Doelstelling: Mensen in nood helpen,
verspilling voorkomen en armoede bestrijden.

Hier en daar in het land hebben voedselbanken noodgedwongen hun deuren moeten sluiten. Vanwege gebrek aan vrijwilligers, aan voedsel, aan geld of aan ruimte om de noodzakelijke onderlinge afstand van minstens anderhalve meter te garanderen. Voedselbank Haarlem draait gelukkig nog op volle toeren.

Afgelopen dinsdag was het, zoals gebruikelijk, uitdeeldag op de Amsterdamsevaart. (En ook in Heemstede en Zandvoort trouwens!). Er was nog genoeg voedsel om uit te delen. Alleen de manier waarop was aangepast. Eén klant tegelijk kon binnen een pakket ophalen dat vantevoren was klaargemaakt. De andere klanten wachtten buiten op hun beurt. Dat proces verliep uiterst gedisciplineerd. Er werd geduldig gewacht, geen gemopper, geen gedrang, iedereen gedroeg zich voorbeeldig. Geweldig! De uitdeling verliep zo volkomen veilig voor iedere betrokkene.

De enkele 'vaste' vrijwilliger, behorend tot de risicogroep, die even niet meer kan komen helpen, is vervangen door iemand die vorige week al spontaan had aangeboden een handje te willen helpen. Hartverwarmend hoeveel mensen zich hebben aangemeld voor vrijwilligerswerk bij de voedselbank. Voedselbank Haarlem wordt ook door velen financiëel gesteund, er zijn al van alle kanten giften binnengekomen. Ter illustratie van gemeende betrokkenheid nog dit: afgelopen maandag kwam een meisje een envelop brengen met daarin een bedrag van €100,-. 'Namens mijn opa en oma', zei ze. Wat een prachtig en ontroerend gebaar. De klanten van Voedselbank Haarlem en omstreken zijn er erg mee geholpen! Dank aan iedereen voor alle steun.