Er bestaan veel misverstanden over de houdbaarheidsdatum van voedselproducten. Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Dat hoeft niet! Zulke producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon zonder risico eten.
Er zijn namelijk twee begrippen voor de houdbaarheid van levensmiddelen: TGT en THT. Eén van beide staat op alle levensmiddelen. TGT staat voor ‘Te Gebruiken Tot’ en THT voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’.

Producten met een THT-datum zijn ook ná die datum nog goed en veilig te gebruiken. De eerste aanduiding (TGT) vindt u op producten die snel kunnen bederven zoals zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit. Daarmee moet u uitkijken.
De tweede aanduiding (THT) vindt u op lang houdbare producten. Bij die producten kan de smaak en/of het uiterlijk (bijvoorbeeld de kleur) langzaamaan iets teruglopen. De fabrikant garandeert de volledige kwaliteit van het betreffende product tot de genoemde datum. Maar ook daarna kunnen zulke producten nog tot maanden, soms zelfs jaren over de datum prima gegeten worden.
Ook de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vindt dit en heeft daarom een richtlijn voor dit soort producten opgesteld speciaal voor charitatieve instellingen zoals de Voedselbank.
* Zie een volledig overzicht over de houdbaarheidsdatum (THT en TGT) http://www.vwa.nl en klik daar op charitatieve instellingen
Content ©2015 - 2019 Voedselbank Haarlem. Alle rechten voorbehouden.